Rentemiddeling

Wat is rentemiddeling?

Met rentemiddeling kunt u mogelijk uw hypotheekrente en maandlasten verlagen. Dit is vooral interessant als uw rentevaste periode nog enkele jaren duurt, terwijl de huidige rente fors lager is. Dankzij rentemiddeling profiteert u toch van de lage rente.

Hoe werkt rentemiddeling?

Na rentemiddeling krijgt u een nieuwe rentevaste periode. Uw oude rente is dan gemiddeld met de actuele marktrente. Die is in 2017 enkele procenten lager dan bijvoorbeeld in 2010.

U betaalt wel een boeterente als u uw lopende rentevaste periode aanpast. Deze boeterente hoeft u echter niet in één keer te betalen, maar wordt opgenomen in het nieuwe rentepercentage. Zo wordt de boete uitgesmeerd over een langere periode.

Rentemiddeling is alleen mogelijk bij uw eigen huidige geldverstrekker. In de “Hypotheekrente vergelijker” op onze website ziet u met welke hypotheekverstrekkers GH Verzekeringen & Hypotheken samen werkt. Tot dusverre is rentemiddeling (nog) niet mogelijk via Argenta en Hypotrust.

Voor wie is rentemiddeling aantrekkelijk?

Heeft u een spaarhypotheek? Dan heeft rentemiddeling net als oversluiten mogelijk geen zin. Als de hypotheekrente daalt, betaalt u meer spaarpremie om het eindkapitaal te behalen. De vergoeding over de spaarpremie is immers gelijk aan de te betalen hypotheekrente.

Veel huiseigenaren hebben een combinatie van een spaarhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek. Wellicht is rentemiddeling dan wel een goede optie voor het aflossingsvrije leningdeel.

Hoe korter uw rentevaste periode nog duurt, hoe positiever het effect van rentemiddeling. Er valt immers minder te middelen naarmate uw rentevaste periode langer duurt.

Wat zijn de kosten bij rentemiddeling?

De boete voor aanpassing van de lopende rentevaste periode, betaalt u niet in één keer. De boete komt terug in de vorm van een opslag op de rente.

Daarnaast betaalt u ongeveer €250 aan administratiekosten van de geldverstrekker en brengen wij eventuele advieskosten in rekening welke wij vooraf met u bespreken.

Voor- en nadelen van rentemiddeling

Uw maandlasten gaan meteen omlaag, zonder dat u daarvoor ineens een forse boete hoeft te betalen. U profiteert dan deels van de huidige, lage hypotheekrente en heeft u tevens de rente opnieuw voor lange tijd vast gezet. Dit geeft u zekerheid.

Of u ook daadwerkelijk een voordeel behaalt, is afhankelijk van de rente die u anders aan het einde van de rentevaste periode aangeboden zou hebben gekregen.