Waar heb ik een vrijwaring voor nodig?

Bij GH Verzekeringen & Hypotheken hebben wij dagelijks te maken met wijzigingen van motorrijtuigen. Wanneer u bijvoorbeeld uw auto verkocht heeft en dat aan ons door geeft hoort u standaard van ons de vraag “of u in het bezit bent van een vrijwaring”. Want of u uw auto nu particulier verkoop of inruilt bij een garage, u dient ten alle tijde een vrijwaring van het betreffende kenteken in uw bezit te krijgen. Maar waarom is die vrijwaring zo belangrijk?

De vrijwaring is voor u het enige bewijs dat u niet meer de eigenaar bent van de auto. De auto heeft een nieuwe eigenaar gekregen waardoor u gevrijwaard bent van alle verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een auto. U kunt hierbij denken aan de verzekeringsplicht, de wegenbelasting of een APK keuring.

Nu u de vrijwaring in uw bezit heeft bent u niet langer de eigenaar van de auto en bent u niet meer verantwoordelijk voor de verplichtingen. U kunt dus de autoverzekering opzeggen. Om uw verzekering op te zeggen is het noodzakelijk dat u een kopie van de vrijwaring naar ons verstuurd(per e-mail of per post). Zodra wij de vrijwaring van u hebben ontvangen stoppen wij de verzekering zonder opzegtermijn. Doet u dit binnen twee weken, dan wordt de verzekering met terugwerkende kracht stopgezet per de datum van vrijwaring.

Zorg er dus altijd voor dat u een vrijwaring in uw bezit krijgt van de garage. Verkoopt u de auto particulier, ga dan samen met de koper naar het postkantoor om de auto over te schrijven.