Veranderingen basis zorgverzekering 2018

Ieder jaar vinden er wijzigingen plaats in het basispakket van uw zorgverzekering. Op Prinsjesdag is de inhoud van het basispakket en de hoogte van het eigen risico voor 2018 bekend gemaakt. En inmiddels hebben de zorgverzekeraars ook de premie voor 2018 bekend gemaakt.

U weet dat wij bij GH Verzekeringen & Hypotheken het u graag makkelijk maken. Daarom hebben wij de wijzigingen van de inhoud van het basispakket, èn de wijziging van het eigen risico voor u op een rijtje gezet.

Wijzigingen basispakket 2018

Het basispakket voor de zorgverzekering 2018 is op een aantal punten aangepast, namelijk:

  • Vergoeding voor 12 behandelingen oefentherapie voor patiënten met artrose aan heup- en kniegewrichten;
  • Vergoeding voor een aantal geneesmiddelen voor borstkanker en hepatitis C;
  • vergoeding zittend ziekenvervoer kankerpatiënten die met immuuntherapie behandeld worden;
  • Verzorging voor minderjarigen die samenhangt met de geneeskundige zorg. 

Wijzigingen eigen risico 2018

Het eigen risico is een drempelbedrag wat u uit uw eigen portemonnee moet betalen voor zorg en medicijnen. Zodra u dit drempelbedrag bereikt, krijgt u de overige kosten vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit eigen risico geldt voor de meeste zorg die valt onder de dekking van de basisverzekering. Huisartsenzorg, zorg voor kinderen en zaken die worden gedekt door de aanvullende verzekering, zijn uitgesloten van het eigen risico.

Waar in eerste instantie werd aangekondigd dat het eigen risico in 2018 met €15 zou stijgen naar €400 is dit besluit nu terug gedraaid. Het eigen risico blijft net als in 2016 en 2017 gelijk en bedraagt €385. Door het terugdraaien van deze verhoging gaat de ziektekostenpremie wel voor iedereen met €10 extra omhoog, bovenop de eerder geraamde verhoging.

Wanneer kunt u overstappen?

Mocht u willen overstappen naar een andere zorgverzekeraar, let dan goed op dat u dit tijdig regelt. Hiervoor zijn qua termijnen enkele regels.

Overstappen kan vanaf 11 november 2017 tot en met 31 december 2017. Echter, wanneer u voor 31 december 2017 u huidige zorgverzekering zelf handmatig opzegt, dan heeft u zelfs tot 31 januari 2018 de tijd om een nieuwe passende zorgverzekering te vinden. Na 31 januari 2018 is overstappen sowieso niet meer mogelijk.