Is mijn auto een oldtimer?

Dit is een vraag die vaak aan ons wordt gesteld. Of uw auto een oldtimer is hangt van meerdere factoren af. De belastingdienst en verzekeraars hanteren namelijk verschillende definities voor het begrip “oldtimer”.

Sinds 1 januari 2014 stelt de belastingdienst  andere eisen om voor vrijstelling van motorrijtuigenbelasting in aanmerking te komen. De belastingdienst beschouwt een auto als oldtimer als deze 40 jaar of ouder is. Door dit besluit is de groep eigenaren van een auto jonger dan 40 jaar en rijdend op LPG of diesel de grote verliezer. Waar zij tot 2014 goedkoop uit waren door de lage brandstofprijzen en geen motorrijtuigenbelasting, betalen zij nu het reguliere tarief aan motorrijtuigenbelasting.

Een auto die fiscaal gezien een oldtimer is, hoeft dat verzekeringstechnisch gezien niet automatisch te zijn. Verzekeraars hanteren daarvoor verschillende normen en voorwaarden. Zo hanteren de meeste verzekeraars bijvoorbeeld de norm dat de auto 25 jaar of ouder dient te zijn, dat de auto uitsluitend hobbymatig gebruikt mag worden en dat er een maximum jaar kilometrage geldt. Voldoet uw auto aan deze voorwaarden, dan komt u in aanmerking voor aanzienlijk lagere premie. De reden hiervoor? Dat is heel eenvoudig. De auto wordt recreatief gebruikt, ter ontspanning en veelal niet tijdens het drukke woon-werkverkeer. De kans op schade is hierdoor aanzienlijk kleiner.

U ziet het, voordat uw auto als oldtimer verzekerd kan worden gelden er een aantal voorwaarden. Uiteraard kunnen wij u exact vertellen of uw auto en uw persoonlijke situatie aan deze voorwaarden voldoet om voor een voordelige “oldtimerverzekering” in aanmerking te komen. Neem hiervoor contact met ons op. Wij helpen u graag!!