De caravanverzekering, verplicht?

Nu het kampeerseizoen is aangebroken trekken veel mensen er weer op uit met de caravan. Heerlijk zorgeloos ontspannen op de camping! Maar hoe zorgeloos is het wanneer u schade met uw caravan toe brengt aan anderen of wanneer uw caravan schade op loopt door bijvoorbeeld een hagelbui?

Wàt is nu eigenlijk een caravanverzekering en waar dient deze voor? Het is goed om te weten hoe de regels zijn als het gaat om aansprakelijkheid.wanneer u schade toe brengt aan anderen met uw caravan. Dit kan zijn wanneer u al rijdend een andere auto schampt, of als u bij het duwen op de camping een elektriciteitskast omver rijdt. De belangrijkste vraag is dan of de caravan aan de auto gekoppeld is, of juist niet. Is de caravan gekoppeld aan de auto en veroorzaakt u schade aan anderen in het verkeer, dan is deze schade gedekt op de WA-verzekering van de auto. Een claim kan overigens van invloed zijn op uw no-claimkorting. Is de caravan niet gekoppeld aan de auto, dan is de schade meestal gedekt op uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering(avp), afhankelijk van de polisvoorwaarden.

Schade aan de caravan zelf is  niet gedekt via uw auto- of aansprakelijkheidsverzekering. Wilt u verzekerd zijn voor schade aan uw caravan, dan kunt u een caravanverzekering afsluiten. Een caravanverzekering is niet verplicht. Of het verstandig is de caravan te verzekeren hangt vooral af van de caravan zelf. Een kleine tweedehands caravan is vaak al vanaf €1.000 aan te schaffen, waardoor een caravanverzekering niet direct noodzakelijk is. Echter voor duurdere caravans kan het wel degelijk zinvol zijn om deze te verzekeren.

De caravanverzekering heeft talloze mogelijkheden als het gaat om dekking, zoals schade door brand, diefstal, inbraak, hagel en kosten voor hulpverlening. Welke dekking het beste past bij uw caravan hangt vooral van uw caravan zelf af, èn van uw persoonlijke wensen. Er zijn vele aanbieders van caravanverzekeringen en die hebben allemaal hun eigen premies en voorwaarden. Goed en zorgvuldig vergelijken van premies en voorwaarden loont. Uiteraard helpen wij u graag bij een zorgvuldige vergelijking!

De caravanverzekering is dus niet verplicht waardoor in Nederland ook geen verplichting bestaat voor een groene kaart. Echter gaat u op (door)reis met de caravan naar/door Duitsland, Polen of Spanje en heeft uw caravan een eigen kenteken en is deze zwaarder dan 750 kg, dan bent u verplicht een groene kaart van zowel uw auto als uw caravan bij u te hebben. De groene kaart voor uw caravan kunt u eenvoudig bij ons aanvragen, mits de trekkende auto via GH Verzekeringen & Hypotheken verzekerd is. Zo niet, dan kunt u deze bij uw autoverzekering opvragen.